A Reading Room

A garden extension for writing a thriller

Completed 2014

West Norwood, London

Type: Extension
Client: Private
Contract Value:undisclosed
Status:Completed 2014

This is a large detached house with a south facing garden. Its unique heritage as a demonstration home means the property has a character unlike any other and is particularly non-conforming to the average Victorian prototype. Every room is slightly different than the other, and its construction technology boasts variations in detailing that illustrate the craftsmanship of construction in the late 19th century.

There was a particularly unsympathetic conservatory that was probably erected in the 1980’s that was not insulated properly and covered a kitchen window. This project demolished the conservatory and replaced it with a reading room that looks into the garden. The new room is for reading, working, drinking coffee and to write fiction novels.

Since the house is so unique, it would have been foolish to mimic the original architecture and design. Instead, the reading room is a fully glazed, modern extension, admittedly and proudly different from the original house. This new extension is a contemporary addition adding a new layer of originality to the house and providing a much needed working space that maximises the garden view.